
Lastenvaunut ja ergonomia - miksi se on tärkeää?
Harva osaa lastenvaunuja ostaessa miettiä ergonomiaa. Lastenvaunujen ergonomia on kuitenkin merkittävä tekijä sekä vanhemman, että vauvan kannalta. Hyvin suunnitellut lastenvaunut tukevat synnytyksestä palautumista, edistävät selän ja lantionpohjan hyvinvointia, ja tekevät lastenvaunujen käytöstä monellakin tavalla sujuvampaa. Tässä blogitekstissä käsittelemme, miksi ergonomia kannattaa huomioida vaunuja valitessa ja miten se vaikuttaa sekä työntäjän että vauvan hyvinvointiin. Haastattelimme tähän artikkeliin Aino Silvastia, joka on äitiys- ja lantiopohjan fysioterapeutti, sekä äitiysliikuntavalmentaja. Hänellä on kokemusta Oran Otso-vaunuista.

Miksi ergonomia kannattaa ottaa huomioon lastenvaunuja valitessa?
Synnytyksen jälkeen keho tarvitsee aikaa palautumiseen, ja ergonomisesti suunnitellut lastenvaunut voivat helpottaa tätä prosessia. Aino kertoo, että synnytyksen jälkeisinä kuukausina kehossa voi edelleen olla relaksiinihormonia, mikä tekee nivelistä ja lihaksista alttiimpia rasitukselle. Jos vaunuja joutuu nostelemaan tai työntämään huonossa asennossa, se voi aiheuttaa kipuja selässä, ranteissa ja hartioissa. Tämän takia on tärkeää huomioida vaunujen säätöominaisuudet. Aino kertoo, että hänelle tärkeää lastenvaunujen valinnassa oli kiinnittää erityisestä huomiota siihen, että ne ovat kevyet ja helposti koottavat: "Lisäksi halusin, että työntöaisa on säädettävissä, jotta voin työntää vaunuja ilman että hartiat ja ranteet kipeytyvät."
Ergonomiset lastenvaunut – käyttökokemuksia Oran Otso-vaunuista
Oran Otso vaunuissa on kääntyvät etupyörät, nivelaisa ja hyvä jousitus. Aino on kokenut oman kokemuksensa perusteella Otso-vaunut todella ergonomisiksi. Hänen mukaansa Otsot ovat loistavat juuri siksi, että niitä voi työntää myös yhdellä kädellä. Tämä mahdollistaa sen, että toinen käsi pääsee luonnollisesti liikkumaan mukana, mikä vähentää ylävartalon jännitystä ja antaa mahdollisuuden tehdä toisella kädellä esimerkiksi pyörityksiä. Tämä auttaa myös ylläpitämään selän liikkuvuutta ja rangan kiertoa. Laadukas jousitus ja keveys tekevät lastenvaunujen käytöstä sujuvaa erilaisissa maastoissa, mikä on tärkeää etenkin synnytyksen jälkeisessä palautumisessa. Aino kertoo, että hänelle oli lisäksi tärkeää lastenvaunujen valinnassa kiinnittää erityisestä huomiota siihen, että ne ovat kevyet ja helposti koottavat.

Työntäjän ergonomia – miten oikea asento vaikuttaa hyvinvointiin?
Kun lastenvaunujen ergonomia on kohdillaan, vaunuttelu on tehokasta ja turvallista myös synnytyksestä palautuville äideille. Hyvä kävelyasento tukee lantionpohjan ja selän terveyttä, ja aktivoi isoja lihasryhmiä. Työntöaisan säädettävyys on tärkeää, jotta vaunujen kanssa liikkuminen ei rasita ranteita, kyynärpäitä tai hartioita. Optimaalinen työntöaisan korkeus Ainon mukaan on sellainen, että ranne pysyy suorana, kyynärpäissä on noin 90–120 asteen kulma ja hartiat pysyvät rentoina. Esimerkiksi Oran Otso-vaunuissa on nivelaisa ja Oiva-mallissa teleskooppiaisa – molemmat tarjoavat käyttäjälle joustavuutta säätöjen suhteen. Aino kertoo: "Säädettävä työntöaisa on ehdoton, sillä se mahdollistaa rennon asennon työntäessä. Olen huomannut, että kun saan aisan juuri oikealle korkeudelle, en jännitä hartioitani turhaan ja ranteeni pysyvät suorassa."
Jousitus ja vaunukopan korkeus
Hyvän jousituksen ansiosta lastenvaunujen työntäminen on kevyempää, mikä vähentää rasitusta kehossa. Kun vaunut liikkuvat sujuvasti, työntäjä voi seistä lähellä aisaa, pitää rintakehän lantion päällä ja selän hyvässä asennossa. Jousitus auttaa vaunujen keveyteen, ja kevyitä vaunuja voi helposti työntää myös yhdellä kädellä, mikä auttaa ylläpitämään luonnollista kävelyrytmiä ja vähentää kuormitusta ylävartalossa - Aino ohjeistaa. Hyvä jousitus tekee aikuiselle työntämisestä kevyempää ja myös vauvalle mukavampaa vaunukopassa, tai isommalle lapselle ratasistuimessa. Erityisesti epätasaisilla teillä eron huomaa helposti – vaunut rullaavat sujuvasti, eikä työnnettäessä tule ylimääräistä rasitusta käsille ja selälle.

Miten lastenvaunuja tulisi työntää ergonomisesti?
Kysyimme Ainolta huomaako hän ihmisten tekevän usein joitain ergonomisia virheitä vaunuillessa. Hän kertoo, että monet tekevät huomaamattaan virheitä esimerkiksi työntämällä lastenvaunuja ylämäessä liian kaukaa tai jarruttamalla alamäessä nojaten taaksepäin. Tämä voi aiheuttaa turhaa painetta selkään ja lantionpohjaan. Muista nämä ergonomiset ohjeet:
✔️ Säädä työntöaisa niin, että kyynärpäät ovat pehmeästi koukussa, hartiat rentoina ja ranne suorana.
✔️ Seiso lähellä työntöaisaa, pidä rintakehä lantion päällä ja polvet pehmeinä.
✔️ Työnnä vaunuja välillä myös yhdellä kädellä, jolloin toinen käsi pääsee liikkumaan vapaasti.
Ergonomia vauvan kannalta – mitä kannattaa huomioida? Milloin siirtyä vaunuista rattaisiin?
Myös vauvan ja lapsen kannalta ergonomia on tärkeää. Ratasosassa hyvä säätövara on olennaista, sillä vauva ei aina viihdy täysin makuuasennossa mutta ei välttämättä ole vielä valmis istuma-asentoon. Esimerkiksi Otso-vaunuissa puoli-istuva asento on loistava vaihtoehto, kun vauva on noin 5–6 kuukauden ikäinen ja alkaa kiinnostua ympäristöstään enemmän, mutta ei enää viihdy vaunukopassa. Isommalla lapsella ratasistuimen ergonomiaan vaikuttavat myös vyöt ja jalkatuen säätö. Näiden avulla voidaan varmistaa, että lapsi istuu turvallisesti ja mukavasti pidemmilläkin matkoilla.
Monet pohtivat milloin vauvan voi laittaa vaunukopasta ratasistuimeen. Vauva on yleensä valmis ratasistuimeen n. 6kk iässä, kun valmiudet istumiseen alkaa löytyä. Vaunukoppa ei ole enää turvallinen paikka matkustaa, mikäli vauva alkaa nousta pystympään.

Pienet säädöt ja oikea tekniikka avain ergonomisempaan vaunuiluun
Ergonomisesti suunnitellut vaunut tekevät vaunuttelusta mukavaa ja turvallista sekä vanhemmalle, että vauvalle. Säädettävä työntöaisa, hyvä jousitus ja keveys ovat avaintekijöitä sujuvaan käyttökokemukseen. Aino korostaa, kuinka pienillä säädöillä ja oikealla työntötekniikalla voi helposti parantaa omaa hyvinvointiaan ja tehdä vaunuilusta entistä mukavampaa. Mikäs sen parempi liikuntamuoto synnytyksen jälkeen olisikaan kuin vaunulenkkeily - äiti saa liikuntaa ja vauva raitista ilmaa ja hyvät unet :)
Löydät Aino Silvastin Instagramista @fysioaino. Käy kurkkaamassa hänen tilinsä joka on täynnä inspiraatiota odotusaikaan ja raskausajan palautumiseen!