Lastenvaunujen 8 tärkeintä ominaisuutta

sari1

Esikoisemme täytti keväällä vuoden ja seuraava tulokas on tuloillaan syyskuussa. Näin ollen sisarvaunut ovat pian välttämättömät meidän perheessä. Samalla kun vietimme Porissa pari lomapäivää niin oli kiva käydä tutustumassa myös Oran uusiin tiloihin sekä vaunumalleihin. Uusien yhdistelmävaunujen toiminnallisuudet ja ulkonäkö tulivatkin paremmin esille paikan päällä. Tilat ovat uudenlaiseksi vasta valmistumassa, minkä huomasi putkimiehistä ja poran surinasta. Kuvailin myös vierailusta tämän videon, josta näette hieman enemmän.

Tajusin vierailun aikana miten eri tavalla sitä nyt valitsee vaunuja, kun on jo omaa käyttökokemusta takana toista vuotta. Minulta on paljon kyselty mielipiteitä vaunuista kun olen jo eri merkkeihinkin ehtinyt tutustua (Brio, Emmaljunga, Ora). Kerron nyt siis teillekin mitkä ominaisuudet ovat itselleni olleet tärkeimmät. Toisaalta on hyvä muistaa ettei täydellisiä vaunuja olekaan. Sitä vain pitää toivoa, että löytyy mahdollisimman sopivat juuri Sinun tarpeisiisi. On nimittäin aivan eri asia asua kaupungissa kerrostalossa kuin sorateiden lähellä omakotitalossa.

MUUNNELTAVUUS yhdistää kaikkia tärkeitä ominaisuuksia.

  1. YHDISTELMÄVAUNUT: Vannon niiden nimeen, koska varsinainen vauva-aika on todella lyhyt. Rattaissa lapsi kulkee nimittäin aika paljon kauemmin. Ja nukkuvan nyytin siirto autosta rattaisiin siinä turvakaukalossa on monesti pelastus.
  2.  TYÖNTÖAISA: Eripituiset henkilöt usein kärryttelevät, joilloin aisan nosto ja lasku pitää onnistua helposti.
  3. SUUNNAN VAIHTO: On ollut hyvä saada myös kasvot menosuuntaan kun lapsi alkaa ihmettelemään ympäristöään. Eli kopan ja istuinosan helppo käännettävyys on pelastanut tylsistymiset.
  4. RENKAAT: Jos käy jonkin verran kaupoilla niin kääntyvät etupyörät on etu. Ne tulee kuitenkin saada lukittua, jotta ovat talvella esimerkiksi tukevat. Aluksi kesällä minulla oli vain kovat ja ketterät renkaat, mutta pian huomasin että tärinä hiekkatiellä ja asfaltillakin oli todella rasittavaa. Hankittiin sitten isot ilmarenkaat. Eli jos lenkkeilee yhtään vaunujen kanssa, niin kannattaa selvittää saisiko renkaita vaihdeltua. Ja jotta autoon mahtuvat paremmin, irrotettavat renkaat pikalukoilla säästää hermoja.
  5. TAVARAKORI: Tilava tavarakori helpottaa kaupassa käyntiä kummasti. Vaikka vaippalaukkukin olisi aisassa roikkumassa, niin kummasti kaikkea muuta tavaraakin tarvitsee (hiekkalelut, peitto, sadesuoja), kauppakassista puhumattakaan.
  6. SUOMEN SÄÄOLOSUHTEET HUOMIOIDEN: Kun katsot aamulla ikkunasta ulos paistaa aurinko. Kesken lenkin saattaa kuitenkin yllättää rankkasade tai lapsi haluaa nukkua. Rattaiden selkänojassa on hyvä olla monta tasoa ja se pitää saada myös ihan vaakatasoon. Talvella on hyvä saada vaunun suuaukko mahdollisimman suppuun lipalla tai suojalla, jotta sisään ei pyrytä tai tuule hirveästi. Ja aurinkoisella kelillä sama juttu. Aina se aurinko paistaa liian alhaalta tai liian kuumasti, joten aurinkolipan ja tuuletusaukon helppo käyttö on iso plussa. Lumikelien aikaan jos haluaa ulkoilla niin pyörien ja vaunujen rungon tukevuus on tärkein ominaisuus. Ketterät ja kevyet vaunut on todella vaikeat työntää pienessäkään loskassa. Eli jos koiraa joutuu ulkoiluttamaan vaunujen kanssa päivittäin, kannattaa ketteryyden ja kevyen rakenteen tarvetta miettiä. Olisko tukevuus ja kunnon renkaat sittenkin se tärkein asia.
  7. ULKONÄKÖ: Kyllä sitä yleensä myös miettii mikä miellyttää omaa silmää. Oli kyse sitten, autosta, vaatteesta, puolisosta tai lastenvaunuista. Kiva siis jos itselle sopivien ominaisuuksien jälkeen löytää vielä miellyttävän näköisen tyylin, kivan värin, ja kenties jonkun persoonallisen ominaisuuden. Vauvani tykkäsi pienenä tuijotella vaunun sisäpuolella olevan kankaan pieniä pisteitä, yritin teipata jotain kuvioitakin sinne kattoon, huonolla menestyksellä. Olen ollut super innoissani, että Oran uusiin malleihin voi valita kuudelta suomalaiselta yhteistyökumppanilta kankaan. Vain yhden valinta tietenkin on se vaikein asia.
  8. TURVALLISUUS: Paljon on ollu puhetta keskustelupalstoilla ja medioissa kankaiden terveydelle haitallisista käsittelyaineista. Itse haluan kuljettaa lastani vaunuissa, joiden tiedän olevan turvallisimpien ja ekologisimpien vaunujen ja rattaiden kärkijoukossa. Ora on myös mukana Joutsenmerkin työryhmässä, jossa luodaan uudet kriteerit lastentarvikkeille. Hienoa että näihin asioihin kiinnitetään huomioita nykyään vieläkin enemmän!

Vinkkien ja ihanan kesäisen videon takana,
Ora-mama Sari

Kommentoi